Museum De Oude Aarde

www.vvvgiethoorn.com
Omschrijving

In het hart van ’t pittoreske Giethoorn loopt u over een sfeervol bruggetje zó het oudste museum van Giethoorn binnen: Museum ‘De Oude Aarde’.

Al sinds 1969 dé inspirerende thuisplaats voor één van Nederlands mooiste collectie mineralen en fossielen, verzameld uit de moederschoot der aarde. Komt u binnenkort eens kijken? Een stééngoed idee!


Adres
Binnenpad 43 8355 BR Giethoorn

Website
www.deoudeaarde.nl

Giethoorn Floramics

www.touristinformationgiethoorn.nl
Omschrijving

Art pottery Giethoorn Floramics ligt op korte wandelafstand van het centrum langs de beroemde en mooie dorpsgracht. Het atelier is gesitueerd in een voormalige stal van een 100 jaar oude typisch Gieterse boerderij. Maak een selfie op de “floramics” brug en wandel langs de boerderij naar achteren. Inge van Doornik is een opkomende kunstenaar, die uniek en prachtig handgedraaide of geboetseerde, keramische objecten maakt. Haar kunstwerk wordt gekenmerkt door bloemen, zowel geboetseerd als geschilderd, met prachtige glanzende en kleurrijke glazuren. Inge participeerde in de artistieke atelierroute 2019 en in datzelfde jaar volgden meer dan 500 keramische kunstenaars over de hele wereld haar werk op Instagram. Inge werkt ook in opdracht. Typische prijzen variëren van 10 tot 45 Euro.

 


Adres
Binnenpad 35 8355 BR Giethoorn

Website
www.instagram.com/giethoornfloramics_artpottery/

Punterwerf Wildeboer

www.touristinformationgiethoorn.nl
Omschrijving

Het waterrijke Giethoorn telde ooit een twintigtal punterwerven. Kleine maar bloeiende ambachtelijke bedrijfjes. Het vaartuigje gold als werkpaard in het dorp. Vrijwel al het vervoer ging over water. Bij veevervoer, verhuizingen, trouwerijen, zelfs bij begrafenissen speelde de punter dankzij de geringe diepgang een voorname rol. Van al die bedrijfjes bleven er maar twee over. Punterwerf Wildeboer is daar een van. Thomas Vos legde rond 1890 de basis voor het huidige bedrijf. Vanuit een schuur aan de Appensteeg vonden zijn ambachtelijk gemaakte punters, vlotten en bokken hun weg naar boeren en handelaars.

Door de eeuwen heen is de werf in handen van vader op (schoon)zoon overgegaan. En niet alleen de werf. Ook het ongekunsteld vakmanschap, de technieken, het gevoel en de liefde voor de punter werden van generatie op generatie overgedragen. Die liefde voor het vak moet onvoorwaardelijk zijn. Een passie, verankerd in de genen. Sinds 1933 worden de punters gemaakt op de huidige locatie van de werf aan de Beulakerweg. Oprichter Vos’ achterkleinzoon Henk Wildeboer nam het bedrijf in 1990 van z’n vader over. Samen met echtgenote Yvonne sloeg hij nieuwe wegen in.


Adres
Beulakerweg 48 8355 AJ Giethoorn

Website
www.punterwerf.nl

Expositie Beeldschoon

Omschrijving

Galerie´ Beeldschoon’ met aangrenzende beeldentuin is een inspiratiebron voor eenieder die van Hedendaagse Beeldende Kunst houdt. Kunst die bij uw gevoel en in uw hart past.
U treft een ruim aanbod kunstwerken waarbij kunstenaars zich onderscheiden in materialen en disciplines. Kunst van hoge kwaliteit.

Galerie ‘Beeldschoon’ selecteert kunstenaars op eigenheid en professionaliteit.
Hedendaagse Kunst gaat over wat de kunstenaar bezighoudt of uit wil dragen.
Verschillende stijlen, materialen en technieken vormen met elkaar een harmonisch geheel.
Openingstijden: op afspraak. Graag even een belletje. Een bezoek zeker de moeite waard !
Op diverse locaties in het Drenthe, Overijssel en Friesland hebben Ton & Ria Rietveld van Galerie ‘Beeldschoon’ sinds 2018 beelden geplaatst van diverse deelnemende kunstenaars.
Bij elke kunstwerk vindt u uitgebreide informatie over de kunstenaar en zijn of haar verhaal over het werk.
Het Beeldschoon & Weldadig KunstRondje van 49 km, (loopt door Friesland, Drenthe en Overijssel) dat u zowel op de fiets als met de auto kunt volgen, brengt u bij twaalf unieke locaties in de Vrije Koloniën van Weldadigheid.
U kunt dit KunstRondje beginnen bij de kunstlocatie die voor u het makkelijkst is. Bij de meeste locaties heeft u de mogelijkheid om iets lekkers te nuttigen.

Met Theeschenkerij De Maartjestuin in Eesveen (5 km van De Pol) hebben wij ook een
Beeldschoon Tuin-, Lunch- en Kunstarrangement.

Meer informatie: www.expositie-beeldschoon.nl of tel: 06-30332868.


Adres
Löhnislaan 4 8337 KG De Pol (bij Steenwijk)

Website
www.expositie-beeldschoon.nl

Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus

www.vvvgiethoorn.com
Omschrijving

Kijken hoe het leven vroeger was in Giethoorn? Dat kan in het geheel opnieuw ingerichte Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus. Uit persoonlijke verhalen van markante inwoners komt van alles naar voren over turfwinning en bijzondere gebruiken. Alleen hier kun je een authentieke boerderij van binnen zien. Ook het vissershuisje en het botenhuis geven een unieke indruk van het leven van weleer. Er is een film, een audiotour en er is genoeg te ontdekken voor kinderen!

Een bezoek aan Giethoorn begint in Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus!


Adres
Binnenpad 52 8355 BT Giethoorn

Website
www.museumgiethoorn.nl

Atelier 66

www.touristinformationgiethoorn.nl
Omschrijving

Bij Atelier 66 kunt u een foto laten maken in originele klederdracht, u ontvangt een afdruk en een digitaal bestand. Een leuke belevenis en een dierbare herinnering.

Bij Atelier 66 kunt u een workshop schilderen volgen. Groepen vanaf 6 personen.

Tevens de mogelijkheid voor een tocht door de natuur van Giethoorn en de Wieden. Onze koetsiers en paarden nemen u graag mee voor een kortere of langere rijtoer in een antieke koets. De koetsen rijden hop on, hop off in centrum-dorp Giethoorn en omgeving en op afspraak. www.postkoetsgiethoorn.nl


Adres
Binnenpad 66 8355 BV Giethoorn

Website
www.atelier66.nl

Punterwerf Schreur

Omschrijving

De geschiedenis van de werf gaat terug tot het begin van de achttiende eeuw. Koop Jacob Smit is dan timmerman te Giethoorn. En een timmerman in die tijd timmerde huizen, molens en, als het nodig was, maakte hij ook punters, in die tijd het enige vervoermiddel in de Kop van Overijssel. Of er toen al sprake was van een eigen werf is niet duidelijk. Wel weten we dat Hendrik Hendriks, de kleinzoon van Koop Jacob, op een perceel op het huidige Zuiderpad 26, achter het woonhuis een punterschuur had. Jan-Harm Schreur, die geboren is in 1940, herinnert zich dat hier vroeger een scheepshelling is geweest. Bij de kruising van de Jan Hozengracht en de Dorpsgracht had Hendrik Hendriks ook een schuur gebouwd. Het is onwaarschijnlijk dat hier punters werden gemaakt omdat de schuur parallel aan het water is gebouwd en dat is niet handig om een boot te water te laten.

De achterkleinzoon van Hendrik Hendriks, Jan Smit, (1866 – 1937), gehuwd met Merrigje Schreur bouwde op de plaats van de huidige werf, Binnenpad 135, een timmerschuur en helling. Deze schuur mat 91 vierkante meter. De huidige punterschuur meet 93,93 vierkante meter.


Adres
Binnenpad 135 8355 BW Giethoorn

Website
www.punterbouw.nl

Galerie Kyra van Puffelen

www.touristinformationgiethoorn.nl
Omschrijving

Galerie Kyra van Puffelen is gehuisvest in het ruime voormalige atelier van de kunstenaar Frits van Eeden in Giethoorn.Er zijn sieraden van glas en van zilver, gemaakt door Kyra van Puffelen.
Af en toe zijn er tijdelijke exposities van gasten. De galerie is op afspraak geopend telefoon 0521 360953


Adres
Kerkweg 58 8355 CW Giethoorn

Website
www.galeriekyra.nl