Welkom

vvv-giethoorn-punterbedrijfHet langgerekte dorp Giethoorn ligt in één van de grootste gebieden van de Vereniging Natuurmonumenten: “De Wieden”. Samen met De Weerribben vormt dit het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebieden in Noordwest-Europa. Ooit haalden turfgravers hier het veen uit de bodem, lieten het drogen en staken er later turf van. Om zoveel mogelijk turf te kunnen winnen, lieten de verveners echter (te) smalle stroken land over. In twee grote overstromingen (1776 en 1825) werden deze kwetsbare legakkers weggespoeld en zo ontstonden de plassen en meren rondom Giethoorn. Om de turf te vervoeren groef men sloten en vaarten die o.a. zorgden voor het karakteristieke dorpsbeeld van Giethoorn.

Het karakteristieke vaartuig voor Giethoorn is de Gieterse (zeil)punter. In de grachten wordt de zogenaamde ‘punterboom’ gebruikt om de boot voort te duwen. Op de meren en plassen kunnen de mast en het zeiltje worden opgezet om te ‘punterzeilen’. In Giethoorn zijn nog twee werven waar de originele Gieterse punters en andere platbodems gebouwd worden. Daarnaast is er ook de ‘fluisterboot’: een open bootje met een eenvoudig te bedienen milieuvriendelijke geruisloze ‘elektromotor’.

Verder is Giethoorn ook een uitstekend startpunt voor kanotochten door de omgeving. Een andere mogelijkheid om Giethoorn en omgeving vanaf het water te bewonderen, is een tocht per (overdekte) rondvaartboot.

Giethoorn heeft al vele dichters en kunstschilders geïnspireerd. Logisch, want het dorpje is een bezienswaardigheid op zich. Langs de grachten liggen de 18e en 19e eeuwse rietgedekte boerderijen en vervenershuisjes verscholen tussen de schitterende tuinen en hoge houten bruggetjes. Zelfs in het hoogseizoen vindt men in Giethoorn nog rust op en aan het water. Maar daarbij biedt het dorp ook gezellige drukte en een aantal bijzondere musea. En bent u benieuwd naar het wisselende aanbod aan kunst, dan bent u welkom in de diverse Gieterse galerieën.
In het zomerseizoen kunt u uw bezoek combineren met bijzondere evenementen. In de winter is West-Overijssel één van Nederlands mooiste schaatsgebieden, met unieke plekjes waar u anders niet kunt komen.

U ziet het:
genoeg redenen om een dagje of langer in Giethoorn te blijven.